De bewoners van de Naeff-flat in Velp zitten er sinds dit voorjaar zeer comfortabel bij. Het afgelopen jaar is Reinbouw B.V. hard aan het werk geweest om het uit 1959 stammende gebouw flink te verduurzamen. De flat met 28 appartementen is voorzien van dak- en gevelisolatie, nieuwe kozijnen met dubbelglas plus CO2-gestuurde ventilatie. En er zijn nieuwe balkons geplaatst, want daar begon het allemaal mee.

In 2016 was er een (verplichte) balkoninspectie waaruit bleek dat er sprake was van betonrot. Jan Nijenhuis was destijds voorzitter van de VvE: “Op een beurs kwam ik in contact met Balco, een producent van balkons. Die suggereerde dat we het vervangen van de balkons misschien konden aangrijpen voor een verduurzamingsslag. We hebben met hulp van een bureau voor energieadvies een plan opgesteld en een begroting gemaakt. Het was een hele klus om alle bewoners op één lijn te krijgen, maar dat is wel gelukt. We hebben de financiën rond gekregen dankzij het Warmtefonds en de gemeente Rheden.”

De gemeente Rheden heeft 4 ton voorgeschoten. Arthur Hofstad, adviseur/projectleider Energie bij de gemeente: “Het was voor ons een pilot, een unieke operatie. In eerste instantie was ‘gasloos’ het plan, maar dat bleek te kostbaar. De gemeenteraad heeft in 2019 toestemming gegeven voor dit mooie initiatief. Dat overigens in onze gemeente nog geen navolging heeft gehad. Misschien schrikt het vooruitzicht van een meerjarentraject de VvE’s af.”

Uiteindelijk kon Reinbouw – samen met Balco – in het voorjaar 2022 aan de slag. Jan Nijenhuis: “Dat is voortreffelijk en in goed overleg gegaan. We zijn inmiddels een jaar verder en we wonen nu in een comfortabel gebouw dat er weer decennia tegenaan kan.”