Sam, Sem en Nick volgen de opleiding BBL timmerman via het opleidingscentrum Techniek Opleiding Flevoland (TOF) en als onderdeel daarvan werken ze vier dagen in de week bij ons op de bouwplaats. Natuurlijk worden de mannen niet in het diepe gegooid. Twee ervaren leermeesters leren ze de fijne kneepjes van het vak. Hoe ervaren de jongens de combinatie van werken en leren én waarom kies je er in deze tijd voor bouwvakker te worden? Bij ons project aan de Horsterweg in Zeewolde spreken we de drie jongens.

Sam (17 jaar), Sem (17 jaar) en Nick (18 jaar) zijn nog niet eerder geïnterviewd, maar wanneer het gesprek eenmaal begint, is het ijs snel gebroken en vertellen de mannen honderduit. Nick en Sem zijn broers. Sam is een vriend van de twee, hij begint:

Lekker vroeg thuis
“Mijn vader is ook bouwvakker, dus ik werkte in de vakantie al op de bouw. Toen de vader van Nick en Sem ons vanuit eigen ervaring vertelde over het vak, TOF en hoe leuk het is om in de bouw te werken, besloten we de opleiding te volgen. Een goeie keuze, dit past bij mij. Ik vind het fijn om met mijn handen te werken. Daarbij ben je altijd lekker vroeg thuis en dat is met het oog op de toekomst handig. Ik wil een gezinnetje en wil er dan ook voor mijn kinderen kunnen zijn.”

Nick en Sem sluiten zich hierbij aan. “Het is gaaf om iets te maken met je handen. Verder zijn we nog niet zo met de toekomst bezig. Voor nu is het helemaal prima zo. Eerst maar eens ervaring opdoen en ook niveau 3 halen van de opleiding. Dan zijn we allround timmerman. Onze vader is Hoofd Uitvoerder, wie weet dat we ooit in de voetsporen van onze vader treden.”

Tijd voor een grapje
De jongens zijn het erover eens dat het gezellig is op de bouwplaats. “We moeten hard werken, maar de sfeer is goed en het is allemaal niet zo serieus. Er is tijd voor een grapje en we leren veel. We werken zelfstandig en daarnaast nemen onze leermeesters Anne of Martin ons om de beurt mee de bouwplaats op om ons steeds meer over het timmermansvak te leren. Dat begint met afpurren en ondertussen kunnen we al veel meer.”

“Het is gaaf om iets te maken met je handen.
Ik kan iedereen aanraden dit werk te doen.

Investeren in de toekomst
“Als leermeesters gaan we ook naar school”, vertelt Martin. We leren hoe de jeugd denkt en hoe we onze leerlingen kunnen motiveren het beste uit zichzelf te halen. Gisteren nog werd ons uitgelegd dat jonge mensen goed kunnen gassen, maar remmen niet hun sterkste punt is. Als je dat weet, kun je daarop inspelen. Onze jongens doen het goed. Je ziet ze groeien en dat geeft voldoening. Want in het begin kost het opleiden van vakkrachten vooral tijd. Maar dat geeft niet. Op deze manier investeren we met elkaar in de continuïteit van ons bedrijf. Als we niets doen, werken er straks alleen nog maar ouwe lullen”, grijnst Martin.

Harde werkers zijn schaars
Bijzonder feitje is dat Anne ook de leermeester was van de vader van Nick en Sem. De cirkel lijkt rond. “Ja, ik ga al wat jaartjes mee. Bijna met pensioen, maar bouwen blijf ik altijd en mooi dat ik nu de jeugd van tegenwoordig het vak mag leren. Dit zijn harde werkers, maar die zijn schaars.” Sam lacht en vult aan: “Echt, hoor! Onze generatie is lui en zit liever achter een pc. Maar ik kan iedereen aanraden dit werk te doen.”