Zelf geen échte bouwervaring op de bouwplaats, maar toch een belangrijk aandeel in het dagelijkse reilen en zeilen bij Bouwend Nederland: onze financieel directeur Ricardo van Uum is toegetreden tot het algemeen bestuur van Bouwend Nederland. Astrid van Mill, medewerker communicatie Bouwend Nederland, heeft er een artikel over geschreven. 

“Tijdens de digitale nieuwjaarsreceptie van Regio Oost werd ik door Wilbert Schellens benaderd. Hier maakte hij als kersverse regiomanager kennis met alle bedrijven in de regio, zo ook met ons. Later nam hij contact op en vertelde over de vacature voor het algemeen bestuur vanuit de Regio Oost. ‘Zou je dat leuk vinden?’. Daar moest ik even over nadenken, maar de kogel was vrij snel door de kerk. Het leek mij eigenlijk heel interessant en zo is het balletje gaan rollen.”

Gemêleerd gezelschap
Zelf is Van Uum al meer dan twaalf jaar financieel directeur bij de Reinbouwgroep uit Dieren. Mede vanuit die hoedanigheid was er Schellens veel aan gelegen om Van Uum voor het algemeen bestuur te benaderen: hoe gemêleerder, hoe beter. “Uiteraard telt het ‘AB’ veel bouwers, maar iemand met financieel expertise is meer dan welkom.”

Opleiding
Geen bouwachtergrond, maar toch al meer dan drie decennia werkzaam binnen de gelederen van het Dierense bouwbedrijf: hoe is dat zo gekomen? “Tijdens mijn studie Bedrijfseconomie ben ik zelf op zoek gegaan naar een stageplek bij een bouwbedrijf. Het toeval wilde dat dit Reinbouw werd en zo was ik de eerste HEAO’er bij hen in dienst. De eerste weken werkte ik niet vanachter mijn computer, maar op de bouwplaats zelf. Poten in de klei, zal ik maar zeggen. De vibraties van de heiende palen, schaften in de keet en vrijdagmiddagborrel op de bouwput; het was de ideale manier om het DNA van Reinbouw tot mij te nemen. Inmiddels kan ik met trots zeggen dat ik tot het interieur behoor.”

Een sterke brancheorganisatie
Reinbouw verzorgt tal van bouwactiviteiten die alle op wonen zijn gericht: woningbouw, renovatie, utiliteitsbouw, transformatie en projectontwikkeling. “Eigenlijk alles wat in een woonwijk hoort, doen we. En het gaat goed; we hebben gelukkig weinig van corona gemerkt en ‘gewoon’ kunnen doorbouwen. Ik had er niet aan moeten denken als dat niet was gebeurd. Net als andere bouwbedrijven hebben we door corona wel extra kosten moeten maken. Denk aan vervoerskosten omdat niet meer gezamenlijk naar de bouw gereden mocht worden. Nu met het einde van de pandemie in zicht en de coronawolken langzaamaan verdwijnen, moeten we doorpakken. Er is gewoon nog steeds heel veel werk te verzetten. Een sterke branchevereniging is daarom noodzakelijk en ik ben blij dat ik daar de komende periode substantieel aan kan bijdragen.”

Guus Hiddink
Buiten zijn werk als financieel directeur is Ricardo van Uum ook lid van een bouwsociëteit en diverse financiële netwerken en volgt hij frequent de activiteiten van COTAD, een gezelschap van financieel en administratief personeel binnen Bouwend Nederland. Daarnaast is hij ook groot voetbalfan en volgt hij met bovengemiddelde interesse de verrichtingen van Ajax. Die liefde voor een lederen bal en vers gemaaid veld komt niet uit de lucht vallen; het was ooit Ricardo’s uitgesproken wens het in het betaald voetbal te maken. Helaas is het hem nooit gelukt om een contract af te dwingen. “Guus Hiddink was in die jaren als trainer bij het tweede elftal van De Graafschap betrokken om daar aanstormende talenten te ontdekken. Helaas heb ik niet genoeg indruk kunnen maken op Hiddink die in zijn gloriejaren onder meer PSV, Oranje, Zuid-Korea en Australië naar ongekende hoogten bracht. Het is wat het is!”