De start van de bouw van ‘De Kroon’ in Dronten is gisteren feestelijk ingeluid. Wethouder Ton van Amerongen en ontwikkelaars Mark Lorist en Martijn Koppert onthulden samen met de toekomstige gebruikers Coloriet, St Jansdal, eigenaren AG Real Estate en Credit Linked Beheer BV en aannemer Olde Rikkert het bouwbord. Verwachte oplevering is eind 2023.

,,Goed om te zien dat deze plek aan het station een heel mooie invulling krijgt”, aldus de wethouder. Naast de reeds verkochte 32 koopwoningen, zijn de 50 huurappartementen aangekocht door Credit Linked, een duurzaam woningfonds gespecialiseerd in middenhuur. Ook wordt er een woonzorggebouw met 43 woonzorgstudio’s in kleinschalige woongroepen voor mensen met dementie, activiteitenruimten en een belevingstuin gerealiseerd” aldus Aukje Reinders, bestuurder van Coloriet.

In de voorzieningenplint komt een poli voor St Jansdal, waar Drontenaren straks voor poliklinische afspraken en diagnostiek terecht kunnen. De voorzieningen zullen tevens ruimte bieden aan horeca of een kiosk. Daarnaast zijn er 24 startersappartementen en acht grote eengezinswoningen waar een praktijk aan huis gerealiseerd kan worden. ,,Een inclusieve buurt en levendige plek voor jong en oud, bewoners en bezoekers. Precies zoals destijds bedoeld bij de indiening van het plan”, zegt Annelies Lammers, adviseur wonen en zorg, die het plan mee heeft ontwikkeld. Alle woningen zijn inmiddels verkocht.

Primeur op Nederlandse bodem
Eigenaar van het woonzorggebouw aan de Ottodreef en de voorzieningenplint wordt AG Real Estate, onderdeel van AG Insurance, een grote verzekeraar uit België met veel ervaring. ,,Het wordt ons eerste zorgvastgoedproject op Nederlandse bodem,” aldus Sylvie Vanhoenackere van AG. ,,Heel bijzonder. We kijken samen met onze huurders erg uit naar dit prachtige gebouw.”

De verwerving van deze locatie is de eerste stap in Nederlands zorgvastgoed voor AG Real Estate én de start van de samenwerking met Sectie5 die haar daarbij heeft ondersteund. ,,De start van de bouw is een belangrijk moment en na vele uitdagingen zeker een feestelijk moment waard, ook in deze tijden van corona”, aldus de ontwikkelaars. Het gebouw, gelegen aan het Koning Willem-Alexanderplein, grenst direct aan het station en vormt daardoor een ‘mooie entree en een warm welkom van Dronten’.

Heeft koningin Juliana in 1967 Dronten niet bezocht? ,,Wij gaan straks koning Willem Alexander en prinses Amalia zeker een uitnodiging sturen”, aldus Lammers tot slot.

Bron: J. Jochemsen, 03-02-2022, ‘Inclusief en levendig’: bouw DeKroon gestart in Dronten, de Stentor
Fotograaf: Fotostudio Wierd te Lelystad